Dish Astro tidak mengarah ke Kiblat!

arah kiblat astro.001

Kita mungkin pernah terdengar ada yang berkata “kalau nak tahu mana kiblat, tengok la arah piring astro tu”

Secara amnya, kaedah ini amat bahaya kerana, ia akan mengundang pelbagai ralat. Kalau kita lihat posisi dish astro yang dipasang pun, tak semua yang hala ke arah yang sama!

Fenomena Istiwa Azam, atau Matahari di atas Kaabah merupakan cara yang paling tepat untuk memeriksa kembali posisi kiblat kita.

Namun, hati saya tergerak untuk tahu kedudukan sebenar dish Astro di Malaysia. Carian di internet membawa saya ke sebuah laman web http://www.dishpointer.com/ . Laman ini akan menunjukkan kedudukan azimuth beberapa buah satelit, dengan hanya kita memilih bandar atau lokasi kita, dan satelit yang dikehendaki.

Screenshot di bawah ialah setting saya dari lokasi Sri Damansara. Kemudian pastikan kita memilih satelit 91.5E MEASAT 3A | MEASAT-3

www.dishpointer.com

 

Hasil kiraan menunjukkan kedudukan Azimuth dish Astro dari lokasi saya ialah pada sekitar 253 darjah.

Untuk perbandingan sudut arah kiblat, saya menggunakan utiliti kiraan Falak yang dibangunkan oleh En. Ahmad Taufan dari UniSZA di http://www.falak.unisza.edu.my/calc/?name=kiblat

Screenshot di bawah menunjukkan hasilnya.

Kalkulator Falak

 

Kiraan sudut Kiblat menunjukkan 292 darjah!

Maknanya perbezaan hampir 40 darjah!

Kalau kita nak tahu jauh mana jarak 40 darjah ni, luruskan kedua tangan anda ke hadapan, dan kembangkan setiapa tapak tangan, dan cantumkan seperti kedudukan dalam foto di bawah:

arm 4 deg

 

Jarak dari hujung jari kelingking kiri ke jari kelingking kanan menunjukkan lebih kurang 40 darjah.

Oleh itu jelas kita tidak boleh menggunakan Dish Astro sebagai panduan arah Kiblat kita!

Jom Belajar Berilmu.

Share this:

shahgazer

Shahrin Ahmad ialah pemilik portal Falak Online. Beliau meminati Astronomi sejak tahun 1984 dan masih bertahan minatnya sehingga hari ini. Beliau gemar berkongsi pengalaman, cerita dan informasi terkini berkenaan dunia Astronomi. Beliau juga sering dijemput memberi ceramah dan kursus yang berkaitan. Beliau mempunyai sebuah balai cerap persendirian, dipanggil sebagai ShahGazer Observatory (SGO).

You may also like...