Eksoplanet jenis berbatu yang paling hampir dengan Bumi ditemui

PIA19831_ip

Lakaran artis menunjukkan bayang sebuah planet berbatu yang digelar HD 219134b, ketika ia melintasi di hadapan bintangnya. Sumber

Baru-baru ini sebuah eksoplanet yang hampir ‘serupa’ dengan bumi, Kepler-452b telah ditemui dalam data-data yang dikumpul oleh peninjau angkasa Kepler.

Minggu ini, ahli astronomi telah menjumpai sebuah lagi  eksoplanet ‘berbatu’ yang amat hampir dengan bumi, iaitu pada jarak 21 Tahun Cahaya sahaja.

‘Berbatu’ di sini bermaksud, ciri fizikalnya menunjukkan ia keras dan berbatu seperti Bumi.

Eksoplanet yang diberi nama HD 219134b, didapati mempunyai ciri-ciri berikut:

  1. Kedudukan dari Bumi ialah 21 Tahun Cahaya
  2. 4.5 kali ganda lebih besar daripada Bumi. Layak digelar Super Earth
  3. Ia melengkapi orbit di sekeliling bintangnya dalam masa yang amat singkat iaitu 3 hari sahaja!
  4. Disebabkan ia terlalu hampir dengan bintangnya, dipercayai permukaan planet HD 219134b terlalu panas untuk kehidupan.

Selain daripada itu, dalam sistem bintang ini, eksoplanet HD 219134b bukan berseorangan. Ada 3 lagi eksoplanet lain yang berada di sekitar orbit.

  1. Sebuah planet 2.7 kali ganda lebih besar dari Bumi dan mengorbit setiap 6.8 hari
  2. Sebuah planet 9 kali ganda lebih besar dari Bumi dan mengorbit setiap 47 hari
  3. Sebuah planet 62 kail ganda lebih besar dari Bumi dan mengorbit setiap 1190 hari.

Bintang yang diorbit eksoplanet-eksoplanet tersebut ‘sejuk sikit’ dan ‘kecil sikit’ berbanding matahari kita, dan terletak dalam buruj Cassiopeia.

SkySafari_4_Pro 2

Kedudukan bintang HD 219134 dari langit Malaysia. Berhampiran dengan buruj Cassiopeia di langit utara. Simulasi Sky Safari Pro


Penemuan

Planet ini ditemui menerusi alat bernama HARPS-North, yang diletak pada teleskop bersaiz 3.6 meter, Telescopio Nazionale Galileo,  di Kepulauan Canary.

Harps-figure2

Instrumen HARPS-N (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher in North hemisphere) yang digunakan dalam penemuan ini

Apa yang alat ini buat ialah ia melihat kesan ‘pergerakan’ bintang-bintang dilangit, hasil daripada permainan tarikan graviti antara bintang dan planet-planetnya.

Rujuk artikel How Do Astronomers Find Other Planets? yang menjelaskan bagaimana ahli astronomi mencari planet-planet di luar sistem suria kita.

Harps-figure-TNG

Balai cerap Telescopio Nazionale Galileo di Kepulauan Canary.

Data-data yang dikumpul di sini, telah diperkukuhkan menerusi cerapan sebuah lagi teleskop Spitzer Space Telescope.


Paling hampir?

Uniknya planet HD 219134b ialah ia merupakan eksoplanet berbatu yang paling hampir dengan Bumi. Ia bakal menjadi “eksoplanet paling kerap dicerap dan dikaji untuk berdekad-dekad akan datang” menurut saintis Michael Werner dari NASA’s Jet Propulsion Laboratory di Pasadena, California.

Jaraknya 21 Tahun Cahaya itu, andaikata kita menaiki kapal angkasa New Horizons, kita akan sampai ke destinasi dalam masa lebih kurang 480,000 tahun sahaja.

Namun, ia bukanlah eksoplanet yang terdekat dengan Bumi.

“Juara” paling hampir dengan Bumi jatuh kepada sebuah eksoplanet bernama GJ67b, sebuah eksoplanet yang belum dapat dikenalpasti komposisinya (samada berbatu atau bergas). Ia terletak pada jarak 14.8 tahun cahaya daripada Bumi ( atau lebih kurang 338,000 tahun untuk sampai dengan kelajuan kapal angksa New Horizons).

😀

Penemuan baru ini rasmi dan telah diterima untuk penerbitan dalam jurnal Astronomy & Astrophysics.

Rujukan:

Share this:

shahgazer

Shahrin Ahmad ialah pemilik portal Falak Online. Beliau meminati Astronomi sejak tahun 1984 dan masih bertahan minatnya sehingga hari ini. Beliau gemar berkongsi pengalaman, cerita dan informasi terkini berkenaan dunia Astronomi. Beliau juga sering dijemput memberi ceramah dan kursus yang berkaitan. Beliau mempunyai sebuah balai cerap persendirian, dipanggil sebagai ShahGazer Observatory (SGO).

You may also like...