Penerangan di sebalik nama Blue Moon

Screen Shot 2015-07-30 at 12.24.01 PM

Blue Moon merupakan isitilah yang cukup popular di laman-laman sosial. Begitu banyak variasi cerita dan meme telah muncul sana-sini, yang mana ada yang betul, dan ada yang kurang tepat.

InsyaAllah artikel ringkas ini akan menceritakn sedikit berkenaan dengan fenomena Blue Moon


Betul ke Bulan menjadi biru?

 

Fenomena Blue Moon ini bukanlah bermaksud warna Bulan itu menjadi biru! Anggapan itu agak mengelirukan ramai orang, dan ramai mula tertanya-tanya dan takut tak tentu pasal.

Secara umumnya, Blue Moon ada 2 maksud yang popular.


Maksud Pertama – Fasa Bulan purnama yang kedua muncul, dalam satu-satu bulan kalendar.

 

Contohnya, dalam bulan Julai 2015 ni, ada 2 kali fasa bulan purnama berlaku:

  • 2 Julai 2015
  • 31 Julai 2015

Screen Shot 2015-07-30 at 1.18.20 PM

Jangan rasa pelik pulak. Kita kena ingat, dalam sebulan kalendar masehi/miladi.. ada 30 atau 31 hari dalam sebulan (kita tolak dulu 28 hari tu).

Dalam bulan Hijri, ada 29-30 hari dalam sebulan.

So, AKAN ADA SATU TARIKH di mana fasa Bulan Purnama jatuh pada awal bulan, dan 29 atau 30 hari kemudian , sekali lagi Bulan Purnama dalam bulan yang sama.

Jadual di timeanddate.com ada menyenaraikan tarikh fasa-fasa bulan utama.

Sejarahnya

 

Al-kisahnya, seoarang peminat astronomi James Hugh Pruett telah menulis sebuah artikel dalam majalah Sky And Telescope pada tahun 1946 (errr… ni memang sebelum merdeka tau).

Dia tersilap faham dan mengatakan fasa bulan purnama yang kedua dalam satu-satu bulan kalendar, ialah Blue Moon.

Kesilapannya telah diperbetulkan kemudian, namun terlambat kerana ia dah tersebar ke seluruh dunia!

Zaman dulu pun ada viral gak!

Mungkin sebab istilah ini senang sebut dan agak popular, maka ia melekatlah sampai hari ini.


Maksud Kedua – Fasa Bulan Purnama yang ke-3 dalam satu-satu Musim atau Astronomical Seasons.

 

Ok, ni nak faham pening sikit. Kita tengok slow-slow.

Dalam setahun kita ada 4 musim

Satu musim ada 3 bulan.

So, kalau gitu, dalam masa 3 bulan tu, akan ada 3 kali fasa bulan purnama. Itu memang logik dan senang nak faham.

Ok, kemudian kita kena ingat yang sebulan dalam kalendar masehi/miladi ini ada 30 atau 31 hari. Maka, AKAN ADA SATU KETIKA, fasa bulan purnama yang KEEMPAT akan wujud dalam jangka waktu MUSIM YANG SAMA.

So…. bila Blue Moon nya?

Jawapannya ialah fasa Bulan Purnama yang KETIGA

ARghhhhhhh… tak faham!

Ok. ok cuba tengok bawah ni. Katalah dalam SATU MUSIM PANAS, bermula dalam JUN, JULAI , OGOS.

Senario 1:

Screen Shot 2015-07-30 at 1.18.07 PM

Dalam bulan Jun = Fasa bulan purnama berlaku pada pertengahan bulan

Dalam bulan Julai = Fasa bulan purnama berlaku pada pertengahan bulan

Dalam bulan Ogos = Fasa bulan  purnama berlaku pada pertengahan bulan

Ok, tu semua fahamkan. 3 bulan = 3 fasa purnama

Kemudian akibat jumlah hari dalam sebulan Hijrah kurang 1 atau 2 hari berbanding sebulan Masehi/Miladi.. so lama-kelamaan fasa bulan purnama tu akan bergerak ke awal bulan… sampailah dia jadi begini

Senario 2

Screen Shot 2015-07-30 at 1.18.13 PM

bulan Jun = Fasa bulan purnama berlaku AWAL bulan

bulan Julai = Fasa bulan purnama berlaku AWAL bulan

bulan Ogos = Fasa bulan purnama berlaku AWAL bulan

DAN

bulan Ogos = Fasa bulan purnama berlaku SEKALI LAGI pada HUJUNG bulan

Jadi kita nampak, pada senario ke-2 di atas, fasa bulan purnama yang berlaku pada AWAL bulan Ogos itulah yang digelar Blue Moon

OOOooooOoOoooooO


Mana satu yang betul?

 

Berdasarkan timeanddate.com , definisi yang betul ialah yang KEDUA iaitu  Fasa Bulan Purnama yang ke-3 dalam satu-satu Musim atau Astronomical Seasons.

Cuma yang PALING POPULAR ketika ini ialah definisi yang PERTAMA iaitu  Fasa Bulan purnama yang kedua muncul, dalam satu-satu bulan kalendar.


Kesimpulan

 

Maka, jelaslah di atas, istilah BLUE MOON tiada ada kena mengena dengan perubahan warna fizikal Bulan ketika itu.

Ia hanyalah gelaran terhadap fasa bulan purnama yang memenuhi definisi-definisi yang diterangkan di atas.

Namun, tidak mustahil bulan boleh berubah menjadi warna biru.

Syaratnya kena ada debu-debu halus yang bersaiz 0.7 micron yang terapung-apung di udara.

Bila benda tu boleh berlaku? 

Ia boleh terjadi apabila ada berlakunya letusan gunung berapi. Contoh yang pernah berlaku ialah ketika Gunung Krakatoa. Indonesia (1883). El Chichon, Mexico (1983), Gunung St. Helens (1980) dan Gunung Pinatubo (1991).

Oleh itu, diharapkan janganlah sebarlah maklumat yang tak betul, meme yang pelik-pelik. Berhujahlah dengan maklumat yang betul.

Bak kata guru Falak saya,  “Belajar Berilmu!”

Wallahua’lam

Rujukan lain:

Share this:

shahgazer

Shahrin Ahmad ialah pemilik portal Falak Online. Beliau meminati Astronomi sejak tahun 1984 dan masih bertahan minatnya sehingga hari ini. Beliau gemar berkongsi pengalaman, cerita dan informasi terkini berkenaan dunia Astronomi. Beliau juga sering dijemput memberi ceramah dan kursus yang berkaitan. Beliau mempunyai sebuah balai cerap persendirian, dipanggil sebagai ShahGazer Observatory (SGO).

You may also like...