Meteor Perseids 12-13-14 Ogos 2015

Gambar hiasan. Sumber

Gambar hiasan. Sumber

Menjelang tengah malam hari Rabu ini, 12 Ogos dan hinggalah ke Subuh hari Khamis, 13 Ogos 2015, dan juga bermula tengah malam 13 Ogos hinggalah menjelang Subuh 14 Ogos 2015 waktu Malaysia, kita akan berpeluang menyaksikan sekali lagi juraian Meteor Perseids.


Asal-usul Meteor Perseids.

 

Juraian meteor-meteor Perseids ini berasal daripada Komet 109P/Swift-Tuttle. Kali terakhir komet ini melintasi Bumi ialah pada tahun 1992 dan membawa atau meninggalkan debu-debu yang banyak di kawasan lintasannya. Komet ini mengambil masa 130 tahun untuk mengelilingi matahari.

Debu peninggalan komet inilah yang menyebabkan kemunculan juraian meteor Perseids.

Sila rujuk artikel  “Jawapan mengenai Meteor yang anda perlu tahu” yang menerangkan secara umum mengenai asal-usul meteor secara umum.


Dari manakah arah meteor Perseids tahun ini akan muncul?

 

Seperti mana biasa tahun-tahun lepas, meteor Perseids akan muncul dari arah buruj bernama Perseus, yang berada di langit sebelah Utara.

Namun, jangan fokus kepada bahagian utara itu sahaja kerana meteor ini akan muncul di mana-mana sahaja, dan tidak tertakluk kepada kawasan buruj Perseus.

Lakukan cerapan menggunakan mata sahaja, tidak perlu sebarang peralatan mencerap.


Pukul berapa waktu terbaik untuk mencerap meteor?

 

Secara logiknya, meteor boleh dilihat sebaik sahaja malam menjelma. Namun, berdasarkan catatan panduan ahli astronomi dan penggemar meteor dunia, waktu yang sepatutnya kita tumpu ialah SELEPAS TENGAH MALAM hinggalah ke SUBUH.

Sila rujuk penerangan ini.

Mengapa ia berlaku demikian?

 

Sebab utamanya ialah titik radiant atau kawasan (buruj) Perseus yang mana meteor-meteor Perseids ini akan muncul, hanya akan terbit selepas tengah malam.

Rajah-rajah di bawah (menggunakan perisian Sky Safari Pro)  menunjukkan kedudukan titik radiant atau kawasan di mana meteor-meteor ini akan muncul bermula dari jam 9 malam hinggalah ke Subuh.

9 malam langit Semenanjung Malaysia

9 malam langit Semenanjung Malaysia (10 malam langit Sabah)

11 malam langit Semenanjung Malaysia

11 malam langit Semenanjung Malaysia (12 tengah malam langit Sabah)

1 pagi langit Semenanjung Malaysia

1 pagi langit Semenanjung Malaysia (2 pagi langit Sabah)

3 pagi langit Semenanjung Malaysia

3 pagi langit Semenanjung Malaysia (4 pagi langit Sabah)

5 pagi langit Semenanjung Malaysia

5 pagi langit Semenanjung Malaysia (6 pagi langit Sabah)

Garisan-garisan kuning itu melambang ARAH meteor Perseids ini akan muncul. Ia tidak menggambarkan apa yang dilihat dengan mata, maka jangan keliru pulak!.

Poin di sini ialah, kebarangkalian untuk melihat meteor yang banyak sebelum tengah malam adalah lebih tipis, berbanding selepas tengah malam.

Maka, adalah lebih baik kita simpan tenaga dahulu dan mulakan cerapan selepas tengah malam. Jadilah seorang pencerap yang bijak! 🙂


Berapakah jumlah meteor yang akan dapat dilihat?

 

Maklumat daripada International Meteor Organization (IMO) menyatakan bahawa ketika waktu puncak meteor Perseids ini muncul antara jam 2.30 PETANG hingga 5 PETANG tarikh 13 Ogos 2015 ialah pada kadar 100 meteor dalam masa sejam.

Petikan skrin dari laporan IMO mengenai meteor Perseids 2015

Petikan skrin dari laporan IMO mengenai meteor Perseids 2015

Ini bermakna, dalam keadaan sempurna, itulah jumlah meteor yang akan dapat dilihat!

Namun, kita kena ambil kira faktor-faktor berikut:

  1. Waktu puncak di atas berlaku pada siang hari bagi kita di Malaysia. Maka, cerapan yang kita boleh buat nanti samada boleh dibuat 12 jam SEBELUM atau  12 jam SELEPAS waktu puncak, iaitu SAMA ADA menjelang Subuh hari Rabu, 13 Ogos atau menjelang Subuh hari Khamis, 14 Ogos 2015). Inilah 2 tarikh yang saya recommend.
  2. Faktor lokasi kita mencerap pun akan memberi kesan. Sila rujuk artikel Jawapan mengenai Meteor yang anda perlu tahu” mengenai isu ini.
  3. Faktor cuaca juga akan memberi kesan. Jika berawan, maka jumlah meteor akan berkurangan.

Kesimpulan

 

Meteor Perseids merupakan antara meteor yang paling aktif di langit. Jumlah meteornya yang banyak akan membolehkan kita mempunyai peluang yang cerah untuk melihat banyak meteor. Jangan harap untuk dapat melihat 100 meteor dalam sejam (atas faktor-faktor di atas), tetapi jika kita dapat lihat 20-30 meteor dalam sejam pun dah dikira beruntung!

Tahun 2015 ini kita agak bernasib baik kerana Bulan tiada di langit. Oleh itu, disebabkan tiada gangguan cahaya daripadanya maka langit akan menjadi gelap dan sesuai untuk melihat meteor-meteor ini.

Jangan lupa untuk rujuk dahulu artikel  “Jawapan mengenai Meteor yang anda perlu tahu” yang mempunyai banyak jawapan kepada persoalan juraian meteor ini.

Jom jangan lepaskan peluang ini.

 

 

 

Share this:

shahgazer

Shahrin Ahmad ialah pemilik portal Falak Online. Beliau meminati Astronomi sejak tahun 1984 dan masih bertahan minatnya sehingga hari ini. Beliau gemar berkongsi pengalaman, cerita dan informasi terkini berkenaan dunia Astronomi. Beliau juga sering dijemput memberi ceramah dan kursus yang berkaitan. Beliau mempunyai sebuah balai cerap persendirian, dipanggil sebagai ShahGazer Observatory (SGO).

You may also like...