Ulasan pos viral Bulan mengelilingi Kaabah. (versi 2015)

Screen Shot 2015-12-04 at 11.01.45 AM

Tahun 2015 ini, keluar lagi pos viral mengenai Bulan mengelilingi Kaabah. Tanpa banyak cerita, sila rujuk jawapan balas saya di bawah. Ia juga dipos di facebook saya.

Semoga dapat memberi pencerahan.

48758b365f84d6fb4fdb57f8efebd49b
Gambar hiasan.Sumber

********************************************************

1) Bulan mengelilingi Bumi pada jarak purata menghampiri 400,000 km. Saiz Bulan dengan Bumi hanya 1/4 Bumi sahaja. Andaikata Bulan berada di hampir dengan permukaan Bumi, saiznya akan meliputi negara Australia. Jadi bagaimana ia ‘boleh mengelilingi Kaabah’?

2) Bulan juga ada mempunyai daya graviti namun tidak sekuat Bumi. Andaikata Bulan menghampiri Bumi, ia akan hancur terlebih dahulu kerana tiada upaya menahan kekuatan graviti Bumi.

3) Ayat yang menyatakan ‘kejadian’ ini berlaku setiap 100,000 tahun sekali tidak berdasarkan mana-mana kajian pun.

4) Kalau jika tinjau sana sini, sehingga hari ini, tidak pernah ada mana-mana statement seumpama apa yang dikatakan oleh artikel berkenaan.

5) Jika benar ia akan berlaku, pasti sudah ada ulasan panjang lebar mengenainya, bukan sahaja daripada NASA (yang saya yakin ramai yang tak percaya), tetapi mesti ada yang datang daripada jaringan agensi angkasa negara-negara lain seperti ESA, JAXA, ANGKASA, LAPAN dan banyak lagi.

6) Selain itu, jika ‘ia berlaku’ sudah pasti penyelidik dari universiti-universiti tersohor dunia akan turut mengeluarkan kertas kerja kajian atau abstrak penyelidikan serta mengulas dari sudut pandangan akademik, yang mana kita sendiri boleh cross-check maklumat tersebut. Malangnya, ia tak wujud.

7) Di samping itu, komuniti ahli astronomi amatur (yang bukan profesional) yang jumlah berpuluh ribu di seluruh dunia, yang mana mereka ini selalu mencerap langit setiap hari, akan turut mengulas dan memberi pandangan menerusi forum-forum perbincangan seperti cloudynights.com, http://www.iceinspace.com.au/ dan sebagainya, tetapi malangnya tiada seumpama ini.

8) Juga, laman-laman web majalah astronomi yang popular seperti skyandtelescope.com, astronomy.com, astronomynow.com , universetoday.com dan banyak lagi akan mengeluarkan artikel menjelaskan panjang lebar mengenainya (jika ia berlaku).. tetapi tiada satu pun yang mengulasnya.

9) Juga, sila lihat sendiri LIVE feed dari Tanah Suci di http://makkahlive.net/ dan boleh lihat sendiri apa yang berlaku di sana.

10) Cerita seumpama ini juga pernah keluar tahun 2011 lepas, dengan variasi lain sikit. Nama Dato’ Mazlan Othman naik masa tu.

11) Saya pernah mengulas isu ni tahun 2011 http://www.falak-online.net/portalfalak/bulan-keliling-kaabah-pulak-dah

12) ANGKASA dah pernah keluar statement pada tahun 2011 di sini https://www.facebook.com/notes/agensi-angkasa-negara-angkasa/bulan-mengelilingi-kaabah/251976368158509

13) Maka kesimpulannya, cerita ini adalah tidak benar kerana ia sama taraf dengan cerita mengenai
kiamat 2012, http://www.falak-online.net/portalfalak/bumi-bergelap-3-hari-satu-penjelasan-ilmiah
dunia bergelap 15 hari, http://falakonline.net/semesta/2015/10/ulasan-bumi-bergelap-15-hari-fakta-atau-auta/
isu 3 hari bergelap akibat solar storm, http://falakonline.net/semesta/2014/10/ulasan-kepada-isu-3-hari-bergelap-dan-kaitan-dengan-solar-storm/
sinaran kosmik dari marikh,
2 matahari di Kanada, http://bit.ly/2mataharikanada
retograde Marikhdan kesan putaran bumi, http://bit.ly/marikhretograde
marikh akan jadi sebesar bulan. http://falakonline.net/semesta/2014/08/wow-27-ogos-2014-ini-marikh-akan-jadi-sebesar-bulan-best-nye-ye-ke/
..dan banyak lagi…
Semua cerita ini bertaraf hoax, atau dalam bahasa kita ‘tahyul’.

14) Kejadian alam semesta ini ada susun aturnya, undang-undangnya, sunnatullah. Undang-undang ini wujud untuk kita memerhati, belajar dan kagum dengan kehebatan Pencipta alam ini, menerusi ayat-ayat manzurah. Baca dan amal ayat Ali-Imran 190 & 191, dan mudah-mudahan kita menjadi hambaNYA yang bertaqwa.

Sekian dimaklumkan
Wallahua’lam

 

Share this:
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x