Langit Minggu Ini 6 – 12 Mei 2019

Ramadan sudah tiba. Minggu pertama ini perhatikan perubahan rupa bentuk Bulan yang semakin membesar dari hari ke hari. Cuba jejaki planet Marikh yang kini semakin jauh dan kelam. Sambil bersahur awal Selasa ini, cuba-cuba jenguk ke langit, mungkin boleh nampak sebutir dua meteor Eta Aquariids!


6 Mei (Isnin)

Maghrib ini, jom kita intai kehadiran Bulan sabit yang amat halus, menandakan 2 Ramadhan!

Pandang rendah ke arah barat selepas Maghrib. Di sebelah atas Bulan kelihatan bintang Aldebaran.

SkySafari_6_Pro_-__CurrentSettings_.jpg

Bulan sabit muda yang halus mulus di ufuk barat selepas Maghrib hari ini.


7 Mei (Selasa)

Bermula sekitar tengah malam ini, hinggalah ke Subuh, pancuran meteor Eta Aquariids akan berada pada momen kemuncaknya. Dijangka dalam keadaan ideal, langit yang gelap gelita, jauh dari pencemaran cahaya, kita akan dapat lihat sekitar 40 meteor dalam masa sejam.

SkySafari_6_Pro_-__CurrentSettings_.jpg

Kawasan titik munculnya meteor Eta Aquariids pada sekitar jam 5 pagi ini.

Prospek kenampakan tahun ini agak bagus kerana tiada gangguan cahaya daripada Bulan.

Pandang ke mana-mana kawasan langit (tak perlu cari titik radian meteor ini pun). Fokus pengamatan anda kepada satu-satu kawasan sahaja.

Pada sebelah Maghrib, bintang Aldebaran berada 8 darjah dari Bulan. Planet Marikh juga akan berada sekitar berada 8 darjah dari Bulan. Ketiga-tiga objek ini akan kelihatan hampir sederet.

SkySafari_6_Pro_-__CurrentSettings_.jpg

Bintang Aldebaran, Bulan dan planet Marikh pada sekitar 20 minit selepas Maghrib hari ini.

Namun kedudukan ketiga-tiga objek ini agak rendah di ufuk sebelah barat. Cuba cari sekitar 15 minit selepas Maghrib hinggalah sekitar Isya.


8 Mei (Rabu)

Pada Maghrib hari ini, planet Marikh akan berada 6 darjah dari Bulan. Sekali lagi kedua-dua objek ini rendah di ufuk barat.

SkySafari_6_Pro_-__CurrentSettings_.jpg

Bulan melintasi planet Marikh malam ini.

Perhatikan betapa berbezanya kecerahan Marikh malam ini berbanding tahun lepas! Ketika ini ia berada amat jauh daripada Bumi.


12 Mei (Ahad)

Bulan memasuki fasa Sukuan Pertama pada jam 9:13 pagi.

SkySafari_6_Pro_-__CurrentSettings_.jpg

Pada waktu Isya’, halakan badan anda ke arah utara dan dongak ke atas. Bulan akan kelihatan berdekatan dengan bintang Regulus.

Waktu Maghrib hari ini, bintang Regulus akan kelihatan berada 4 darjah dari Bulan. Cuba lihat selepas Isya hingga lewat tengah malam.

Bintang Regulus merupakan bintang tercerah di dalam buruj Leo.

Share this:

shahgazer

Shahrin Ahmad ialah pemilik portal Falak Online. Beliau meminati Astronomi sejak tahun 1984 dan masih bertahan minatnya sehingga hari ini. Beliau gemar berkongsi pengalaman, cerita dan informasi terkini berkenaan dunia Astronomi. Beliau juga sering dijemput memberi ceramah dan kursus yang berkaitan. Beliau mempunyai sebuah balai cerap persendirian, dipanggil sebagai ShahGazer Observatory (SGO).

You may also like...