Cara paling selamat mencerap Gerhana Matahari

Pada 26 Disember 2019 nanti, kita berpeluang menyaksikan sekali lagi fenomena Gerhana Matahari. Seluruh penduduk Malaysia dan Asia Tenggara berpeluang melihat Bulan menutupi sebahagian daripada Matahari.

Namun begitu, saya ingin mengingatkan agar anda sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga ketika melihat ke arah Matahari.

AMARAN! JANGAN SEKALI-KALI MEMANDANG TEPAT KE ARAH MATAHARI!

Cahaya Matahari amat terang dan berbahaya. Mata kita akan rosak kekal, terbakar dan buta jika kita memandang terus ke arah Matahari.

Oleh itu, cara PALING SELAMAT yang disyorkan ialah dengan menggunakan kaedah Kamera Lubang Pin.

Berikut ialah beberapa video yang menunjukkan cara mudah untuk membina alat ini. Walaupun tak canggih, tetapi ia adalah cara PALING SELAMAT.

Jika anda telah membina sebuah kamera lubang pin, kongsikan dengan saya menerusi link youtube. Saya akan letakkan video anda di sini sebagai panduan rakan-rakan kita yang lain!

Jom sains!

kjhdkjf

Share this:

shahgazer

Shahrin Ahmad ialah pemilik portal Falak Online. Beliau meminati Astronomi sejak tahun 1984 dan masih bertahan minatnya sehingga hari ini. Beliau gemar berkongsi pengalaman, cerita dan informasi terkini berkenaan dunia Astronomi. Beliau juga sering dijemput memberi ceramah dan kursus yang berkaitan. Beliau mempunyai sebuah balai cerap persendirian, dipanggil sebagai ShahGazer Observatory (SGO).

You may also like...