Skip to toolbar

Almanak Astronomi 2014

aa2014logo

Almanak Astronomi 2014 (AA2014)

Akhirnya, lengkap juga senarai fenomena Astronomi untuk sepanjang tahun 2014. Saya telah memasukkan fenomena samawi yang menarik untuk ditontoni, dikaji dan dihayati oleh peminat astronomi semua.

Walaupun banyak almanak seumpama ini ada di internet, namun tidak banyak yang telah disesuaikan dengan keadaan serta waktu di Malaysia, dan kita terpaksa melakukan time conversion sendiri. Untuk AA2014 ini, saya telah mengemaskini setiap satu fenomena di bawah berdasarkan suasana kedudukan dan tarikh di negara kita. InsyaAllah ia akan dapat bantu mengurangkan kekeliruan yang memudahkan anda semua.

Versi  JPG

AA2014 boleh dimuat turun dalam versi JPG (Image file). Sila klik pautan/foto di bawah. Ini merupakan Dokumen Hidup (Live Document) yang mana jika terdapat sebarang perubahan dan penambahan, saya akan kemaskini dengan versi terbaru.

(Versi PDF terkini ialah 1.0)

AA2014bannerjpgV1.0

Versi Interaktif Atas Talian

AA2014 juga boleh didapati dalam versi interaktif atas talian (lihat bawah), di mana anda boleh melakukan carian pantas terhadap fenomena astronomi pilihan masing-masing. Carian ini boleh dilakukan dengan hanya memasukkan keyword atau gabungan beberapa keyword.

Sebagai contoh, jika anda ingin mengetahu fenomena meteor apa yang ada dalam bulan Ogos, sila taip  meteor aug di dalam ruangan Search.

Antara contoh-contoh yang boleh diguna:

  • Senaraikan semua fenomena dalam bulan Januari, masukkan perkataan Jan di ruangan Search.
  • Senaraikan semua fenomena fasa bulan sepanjang bulan Julai, masukkan perkataan fasa bulan jul

Anda boleh mencuba seberapa banyak kombinasi perkataan atau keyword yang ada di dalam senarai fenomena AA2014 ini.

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.

Sumbangan

AA2014 memerlukan masa dan tenaga yang banyak untuk dihasil dan diteliti.  Jika anda rasa Almanak ini telah membantu anda di dalam menerokai alam semesta, saya amat alu-alukan sebarang bentuk SUMBANGAN, bagi meningkatkan lagi kualiti bahan di Falak Online ini di masa hadapan. Terima kasih.

(Versi Interaktif: Kemaskini 22 Okt 2013)

[table id=4 automatic_url_conversion=true /]

Share this:
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mohd zahid

Salam…saya baru berjinak dengan astronomi ni…tak faham apa maksud istiqbal?

lekiuu

istiqbal tu mksdnye..’ penyambut tetamu’

Muhammad Umar

Salam. Saya ingin melanjutkan pelajaran dlm bidang Falak. Universiti mana yg ada ditawarkan bidang falak di malaysia/luar negara?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x