Prob Bulan China, Chang’e 5 telah berjaya mendarat dan sekarang sedang korek tanah nak bawa balik ke Bumi!

Berita Misi Angkasa

China sekali telah berjaya menghantar sebuah lagi prob ke Bulan.

Misi yang diberi nama Chang’ e 5 ini bertujuan untuk mengumpul dan membawa 2 kg ‘tanah’ atau regolith Bulan, kembali ke Bumi untuk kajian susulan.

Menurut agensi angkasa China, prob pendarat (lander) telah mendarat pada jam 10:11 malam waktu Malaysia semalam, 1 Disember 2020. Lokasi ia mendarat ialah di kawasan Mons Rumker, sebuah kawasan yang kompleks dengan aktiviti purba gunung berapi.

Lokasi mendaratnya prob Chang’e 5. Sumber NASA/JPL

Chang’e 5 membawa beberapa peralatan seperti kamera, spektrometer, radar, ‘senduk’ dan sebuah gerudi!

Model Chang’e 5 yang dipamerkan di Beijing Aerospace Control Center (BACC). (Foto/Xinhua)

Kali terakhir misi seperti ini yang telah berjaya membawa pulang 200 gram regolith atau tanah Bulan, ialah 44 tahun lepas oleh Soviet Luna 24.

Ketika proses pendaratan sedang berlaku, siaran TV di China tidak melaporkan secara live. Hanya selepas berjaya mendarat, foto saat-saat akhir bayang-bayang salah satu ‘kaki’ prob ini telah dikongsi.

Pagi ini, berita terbaru telah dilaporkan yang mana Chang’e 5 sudah pun memulakan proses menggerudi permukaan Bulan dan mula mengumpulnya.

Salah satu frame gambar ketika Chang’e 5 sedang melakukan pendaratan.

Dijangkakan kerja-kerja penggerudian ini akan berlangsung selama 2 hari. Selepas itu, ia akan dihantar ke sebuah lagi modul prob ini (yang sedang mengorbit Bulan), dan dihantar kembali ke Bumi.

Sebelum ini, sejumlah 400 kg batu dan tanah telah dibawa pulang ke Bumi menerusi misi oleh Amerika Syarikat dan Soviet. Namun semua sampel ini amat tua, berusia sekitar 3 bilion tahun. Kawasan pandaratan Chang’e 5 ini lebih muda yang mana tanah-tanah di sini berumur sekitar 1.2-1.3 bilion tahun. Ini bakal memberi pengetahuan baru mengenai sejarah geologi Bulan.

Ketika artikel ini ditulis, begitu banyak berita terbaru sedang dikongsikan mengenai proses penggerudian Chang’e 5 ini. Boleh lungsuri timeline tweet di sini.

5 1 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments