Foto hi-res pertama Perseverance sudah sampai!

Awal pagi tadi, sedar-sedar je dapat betubi-tubi notifikasi daripada twitter mengenai misi Perseverance yang memaparkan 4 buah imej terbaru daripada perayau yang mendarat tempoh hari.

Dan foto-foto itu sungguh… wow!

Salah satu daripada foto itu merupakan pemandangan ‘kali pertama’ yang belum pernah dirakam sebelum ini, iaitu momen ketika Preseverance sedang diturunkan daripada kren sebelum ia mencecah tanah! Lihat saja foto di bawah.

Menurut laman web JPL, foto ini menunjukkan perayau ini masih terikat pada kren dan sedang diturunkan oleh jet pack atau bahagian roket yang mengawal pergerakan turun bahagian perayau di bawahnya.

Menarik tu boleh lihat bukan sekadar perayau, tetapi permukaan tanah Marikh di mana ia mendarat dalam masa beberapa saat selepas itu! Momen ini dirakam ketika perayau tersebut berada lebih kurang 2 meter di atas permukaan Marikh!

Foto ini sungguh ikonik!

Sebelum ini saya ada tersilap sikit dengan mengatakan kesemua kamera yang digunakan ialah kamera hitam putih yang kemudian foto itu akan diwarnakan menggunakan kaedah gabungan penapis RGB.

Rupa-rupanya majoriti daripada kamera-kamera Perseverance ini adalah kamera warna!

Senang la kerja depa tu nanti!

Setelah mendarat 2 buah lagi kamera yang bernama Hazard Cameras (Hazcams) telah merakam bahagian depan dan belakang perayau ini. Foto ini adalah sama dengan apa yang dirakam sebelum ini tetapi kali ini versi warna.

Foto panorama dari salah satu kamera Hazcams
Foto batu-bata berhampiran salah sebuah roda Perseverance.

Saya belum jumpa banyak maklumat mengenai foto-foto di atas. Menurut JPL, foto dari kren yang tadi itu merupakan salah satu frame daripada VIDEO hi-res yang dirakam ketika proses mendarat tadi!

Menurut jurutera di Jet Propulsion Laboratory, data-data masih di muat-turun ke Bumi ketika ini dan dijangka hari Isnin nanti kita akan dapat perolehi video tersebut dan mungkin juga dapat dengar BUNYI pertama dari permukaan planet Marikh!

Ya betul… kali ini depa bawak mikrofon pi sana tu!!

Foto di bawah ini pun amat menarik. Ia dirakam oleh sebuah lagi satelit yang berada di dalam orbit planet Marikh, Mars Reconnaissance Orbiter, menerusi kamera High Resolution Imaging Experiment (HiRISE). Ia menunjukkan momen ketika fasa mendarat dan jelas menunjukkan perayau ini dikawal pendaratannya dengan paracut yang telah dibuka dengan jayanya.

Bahagian tanda empat segi menunjukkan Perseverance dengan paracutnya. Tandaan bulat menunjukkan kawasan ia mendarat.

Momen yang sama juga pernah dirakam menerui HiRISE ketika perayau Curiosity mendarat pada tahun 2012.

Baik punya timing depa set prob-prob depa tu ambik gambar sana-sini..

Jadual seterusnya ialah bahagian mast atau ‘kepala’ di atas perayau ini akan dilepaskan. Di dalamnya terdapat 3 buah kamera lagi, The Navigation Cameras (Navcams) yang digunakan untuk memandu perayau itu nanti, dan 2 buah kamera sains, Mastcam-Z dan SuperCam.

Menurut JPL, ia dijadualkan akan dibuat pada 20 Feb waktu Amerika Syarikat. Kalau kita di Malaysia, kena tunggu samada malam ini atau awal pagi esok untuk tahu statusnya.

Bahagian ‘kepala’ yang akan menjadi nadi pergerakan Perseverance itu nanti.

Makin menarik kisah Perseverance ni!

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: