Perayau Perseverance pula selamat mendarat!

Tepat pada waktunya, prob perayau NASA, Perseverance telah selamat mendarat di atas permukaan Marikh!

Momen getir 20-30 minit sebelum pendaratan yang boleh dikatakan senyap sunyi di dalam bilik kawalan di JPL, akhirnya semua bersorak gembira dan lega apabila isyarat dari perayau Perseverance akhirnya diterima pada jam 4:55 AM Waktu Malaysia!

Suasana di dalam bilik kawalan di JPL apabila menerima isyarat dari Perseverance

Siaran live NASA di YouTube menunjukkan fasa-fasa ketika prob ini dalam perjalanan ke permukaan Marikh. Ketika mereka menerima isyarat itu, sebenarnya ia telah pun berlaku di Marikh. Kita terpaksa menunggu 7 minit untuk isyarat itu sampai.

Sebaik sahaja isyarat mendarat diterima, tidak selepas itu, foto pertama dari atas permukaan Marikh telah dipancarkan kembali.

Foto pertama

Tidak lama selepas itu, foto kedua pula diterima

Foto kedua.

Foto-foto ini juga penting kerana ia telah menunjukkan perayau ini mendarat dalam keadaan sempurna dan tak tonggang terbalik!

Sesuatu yang menarik perhatian saya ialah menurut pengurus projek Ingenuity (helikopter pertama Marikh), Mimi Aung, helikopter kecil yang dibawa bersama-sama dengan Perseverance ini dijangka akan cuba diterbang esok!

Adakah Perseverance betul-betul telah berjaya mendarat di lokasi yang ditetapkan, iaitu di dalam kawah Jezero? Setakat saya menulis artikel ini ( 5:30 AM!!) , belum ada berita lagi.

Rasanya kita akan dapat maklumat lebih jelas ketika pengumuman rasmi nanti, yang dijadualkan sebentar lagi pada jam 6:30 pagi waktu Malaysia.

Nampak gaya kesemua tiga misi angkasa ke Marikh, bermula dari UAE, China dan sekarang Amerika Syarikat, telah berjaya sampai ke planet ke-4 itu.

Jom kita nantikan apakah penemuan-penemuan baru yang bakal dikongsi nanti.

Ok rehat dulu. Ulasan saya seterusnya petang Jumaat nanti!

Jom Subuh!

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: