Cheatlist: Membezakan antara komet, meteor dan asteroid

Fenomena Meteor, Komet dan Asteroid Rujukan Rujukan, Peralatan & Perisian

Tulisan di bawah ialah posting saya di FB mengenai perbezaan di antara komet, meteor dan asteroid. Saya dapati masih ramai keliru sifat-sifat ketiga-tiga objek ini. Senarai cheatlist ini diharapkan dapat membantu. Ia fokus kepada sifat nampak objek-objek ini, dan saya tak mahu tumpukan sangat kepada sifat fizikal/teori kerana itu dah masuk bab planetary science.


METEOR

1. bergerak laju rentas langit

2. muncul 2-3 saat lepas tu hilang,

3. selalunya terang senang nampak dengan mata kasar.

4. boleh kadang2 dapat rakam dengan video sebab terang. (henfon tak boleh)

5. Boleh rakam guna kamera, bukan senang… tapi masih boleh.

5. Ia berada atas kepala kita masuk atmosfera pada ketinggian 70-90 km dari Bumi lepas tu dia hancur.

6. Meteor akan banyak muncul pada tarikh-tarikh penting juraian meteor seperti Geminids, Perseids dan lain-lain. Waktu-waktu malam lain ada juga meteor muncul tapi tak banyak. 

7. Meteor tak boleh tau bila dia muncul, arah mana dia muncul , secerah mana dia muncul sebab dia orang ni benda-benda kecik seperti habuk debu. Kita hanya boleh tunggu dan lihat je.

8. Kalau meteor A muncul di Semenanjung, ia mungkin tak dapat dilihat di Sabah. Sebab meteor ni sangat rendah dan bumi ini bulat. (refer juga fakta (5).)

9. Bila meteor muncul, dia nampak seperti panjang berekor. Tu kot orang suka panggil ‘bintang berekor’.

10. Meteor ni kena tunggu dan lihat baru boleh nampak. Cuma kadang2 nasib baik yang terang2 kita boleh secara tak sengaja ternampak..contoh masa kita tengah jalan ke, naik kereta ke..masuk dalam dashcam kereta ke

KOMET

1. gerak perlahan (sama macam pergerakan bintang2 di langit),

2. berubah kedudukan sikit je dari hari je hari. (contoh kalau hari ni dia dekat bintang A, esok pun dia masih area-area bintang A jugak)

3. boleh muncul berbulan-bulan (sebab dia jauh dari bumi, pergerakan dia nampak slow)

4. kelam susah nampak dengan mata (amat-amat jarang yang terang2 muncul), majoriti kena guna teleskop.

5. tak boleh rakam dengan video (sebab kelam) 

6. kena rakam guna kamera dan kena set exposure panjang sikit untuk bagi terang dan jelas

7. Kalau nampak ada video komet, itu sebenarnya orang gabungkan puluhan gambar dan dijadikan video (macam time lapse)

8. Ia gerak di angkasa lepas mengorbit matahari. Jarak puluhan malah ratusan JUTA km dari Bumi.

9. Tak masuk atmosfera Bumi (dia bukan macam meteor)

10. Kita boleh kira kedudukan komet menggunakan formula falak sedia ada dan masukkan dalam software untuk check kedudukan dia. Sebab komet ni jauh dari Bumi, boleh dilihat berbulan-bulan sebelum ia menghampiri matahari dan kita sempat buat rumus dan kira kedudukannya.

11. Kecerahan komet boleh diramal, tetapi ia boleh berubah-ubah jugak. Sebab kita tak tahu ialah komet ni ais yang beku, bila gerak hampir dengan matahari dia mungkin akan berpecah sana sini, meletup sana-sini.

12. Komet ni kalau ada di langit, seluruh dunia akan nampak komet yang sama.

13. Kalau kita tengok dalam teleskop atau gambar, kita akan nampak komet ini ada ekor. Lawa.

14. Komet tak boleh nampak senang2 gitu je. Kita kena CARI dia baru jumpa. Tak boleh nampak komet masa kita tengah jalan pergi surau, naik motor dan lain-lain. Kita kena CARI barulah JUMPA. (bukan macam meteor)

ASTEROID

1. gerak perlahan (sama macam pergerakan bintang2 di langit),

2. berubah kedudukan sikit je dari hari je hari. (contoh kalau hari ni dia dekat bintang A, esok pun dia masih area-area bintang A jugak)

3. boleh muncul berbulan-bulan (sebab dia jauh dari bumi, pergerakan dia nampak slow)

4. kelam susah nampak dengan mata (amat-amat jarang yang terang2 muncul), majoriti kena guna teleskop.

5. tak boleh rakam dengan video (sebab kelam) 

6. kena rakam guna kamera dan kena set exposure panjang sikit untuk bagi terang dan jelas

7. Kalau nampak ada video asteroid gerak-gerak, itu sebenarnya orang gabungkan puluhan gambar dan dijadikan video (macam time lapse) dan dirakam menerusi teleskop.

8. Ia gerak di angkasa lepas mengorbit matahari. Jarak dari ratusan RIBU km hingga  ratusan JUTA km dari Bumi. Ada yang lintas hampir dengan orbit Bumi (lintas bukan langgar tau.. istilah kena betul)

9. Tak masuk atmosfera Bumi sebab dia berada di jauh.

10. Kita boleh kira kedudukan asteroid menggunakan formula falak sedia ada dan masukkan dalam software untuk check kedudukan dia. Sebab asteroid ni jauh dari Bumi, boleh dilihat berbulan-bulan sebelum ia menghampiri matahari dan kita sempat buat rumus dan kira kedudukannya.

11. Kecerahan asteroid boleh diramal dan agak konsisten. Jarang asteroid buat perangai dan ubah2 kecerahan dia macam komet tu.

12. Asteroid ni kalau muncul di langit, seluruh dunia akan nampak asteroid yang sama.

13. Asteroid ialah seketul batu-besi. Dia tak ada ekor. Dalam gambar nampak macam bintang je, tak best langsung.

14. Asteroid pun kita kena CARI dulu baru JUMPA. Itu pun kena guna binokular atau teleskop atau ambik gambar (bukan dengan henfon). Tak boleh nampak asteroid masa tengah drive. Sebabnya dia kelam.

* Kalau ada tambahan fakta, pakcik akan tambah sikit2

https://falakonline.net/semesta/?s=meteor

https://falakonline.net/semesta/?s=asteroid

https://falakonline.net/semesta/?s=komet

Rujukan lain:

https://www.livescience.com/difference-between-asteroids-comets-and-meteors.html

https://skyandtelescope.org/astronomy-resources/what-are-asteroids-comets-meteors/

https://www.lpi.usra.edu/education/explore/solar_system/background/background4.shtml

5 1 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments